0%
Posted inΦυτοφάρμακα

Φυτοφάρμακα: Μια Αόρατη Απειλή

Why would anyone believe it is possible to lay down such barrage of poisons on the surface of the earth without making it unfit for life? They should not be called insecticides, but biocides

Rachel Carson

Τα φυτοπροστατευτικά προιόντα (ΦΠΠ) χρησιμοποιούνται ευρέως για την προστασία των καλλιεργειών από ασθένειες και παράσιτα, για την διατήρηση της υγείας των φυτών και για την αύξηση της παραγωγής. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα εντομοκτόνα , τα μυκητοκτόνα , τα ζιζανιοκτόνα και φυτοενισχυτικά.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με τη Eurostat πουλήθηκαν 355 χιλιάδες τόνοι το 2021 , 2.7% παραπάνω από ότι πουλήθηκαν το 2020 (346 χιλιάδες τόνοι).

Πηγή: Eurostat

Το παραπάνω γράφημα αποτυπώνει τις τάσεις των πωλήσεων φυτοφαρμάκων σε 16 χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2021 σε σχέση με το 2011 . Τα συμπεράσματα που μπορούμε να εξάγουμε είναι πολλά.

  • Υπάρχουν χώρες στις οποίες μειώθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις φυτοφαρμάκων. (Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι οι αγρότες σε αυτές τις χώρες στράφηκαν σε πιο οικολογικές λύσεις είτε ότι μειώθηκε η ενασχόλησή τους με την γεωργία )
  • Υπάρχουν χώρες στις οποίες αυξήθηκε ραγδαία η χρήση φυτοφαρμάκων ( Αυστρία +68% , Λετονία +85%)
  • Σε γενικές γραμμές βλέπουμε ότι η χρήση φυτοφαρμάκων δεν έχει μειωθεί σε ενθαρρυντικό βαθμό.

Οι Αρνητικές Επιπτώσεις

Τα φυτοφάρμακα έχουν κατηγορηθεί (όχι άδικα) για το επιβλαβές τους αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.

Η υγεία μας απειλείται καθημερινά μέσω των υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Δυστυχώς αντί να προασπίζουμε την υγεία μας τρώγοντας φρούτα και λαχανικά, την υποβάλουμε σε μια επικίνδυνη αναμέτρηση με καρκινογόνα χημικά.

Σημαντικά αρνητική είναι η επίδραση που έχουν τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και στα οικοσυστήματα. Χαρακτηριστικό αποτελεί το παράδειγμα των μελισσών όπου ο πληθυσμός τους μειώνεται με μια από τις βασικές αιτίες να είναι η χρήση νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων. Οι μέλισσες τα προσλαμβάνουν από τη γύρη και το νέκταρ, κάτι που βλάπτει το νευρικό τους σύστημα και πολύ συχνά τις οδηγεί στο θάνατο.

Γλυφοσάτη

Ένα πολύ δημοφιλές ζιζανιοκτόνο είναι η γλυφοσάτη. Η γλυφοσάτη αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα φυτοφάρμακα καθώς έχει κατηγορηθεί για τη πρόκληση του non-Hodgkin λεμφώματος. Το 2015, η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέταξε τη γλυφοσάτη ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Έρευνες επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια «επιτακτική σύνδεση» μεταξύ της έκθεσης σε γλυφοσάτη και ενός μεγαλύτερου κινδύνου ανάπτυξης λεμφώματος non-Hodgkin. Παρ’ όλα αυτά , η άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανανεώθηκε το 2023.

Σε επόμενα άρθρα θα δούμε οικολογικές πρακτικές για την αποφυγή της χρήσης φυτοφαρμάκων.